De mest talentfulde ”føl”

Christian Bundgaard Larsen — 14.06.2021 20:00

I Randers FC er der godt gang i talentudviklingen, og i de senere år er der ”spyttet” et pænt antal talenter ud af systemet. To af de allerstørste lige nu er Filip Bundgaard og Mads Enggård på henholdsvis 16 og 17 år.

Selvom de ikke skyder i vejret i højde og drøjde, er der ingen tvivl de tekniske og fodboldfaglige kvaliteter hos både Filip Bundgaard og Mads Enggård, som af mange betegnes som nogle af de største talenter i klubben. Én af dem, der kender stortalenternes evner allerbedst, er U17-træneren Michael Ravn. Han har stået i spidsen for Filips udvikling siden U12, mens Mads har nydt godt af Ravns træneregenskaber i det seneste halvandet år.

- Som spillertype er Filip rigtig dygtig i de små rum. Han kan modtage og skabe farlige situationer mellem modstanderes forsvar og midtbane eller på den sidste tredjedel af banen, hvor hans skarpe venstre ben er et våben. Derudover er han dygtig i sit presspil, så han ofte driller modstanderens forsvar.

- Mads er den centrale midtbane, som er rigtig dygtig til at få bolden flyttet forbi modstanderens midtbane. Han er dygtig til at positionere sig, så han kan modtage bolden og er skarp til at spille fremad både på kort og længere afstand. Samtidig er han meget dynamisk og en rigtig felt-til-felt spiller.

Sammen om alt

Dermed er det to spillere, som har hver deres fodboldmæssige kvaliteter. Det er dog ikke det eneste sted, hvor de er forskellige. Mads har haft sin fodboldopvækst i det midtjyske og har tørnet ud hos FC Midtjyllands ungdomsakademi før sit skifte til Randers FC, som vandt hans underskrift for næsen af AaB.
Filip kan derimod betegnes som en rigtig Randers-dreng, da han udspringer fra en af moderklubben Hornbæk SF’s talentfulde årgange, hvoraf flere spillere har taget turen til Randers FC.

Alligevel er der ingen tvivl om, at drengene er rigtig tætte – både på og udenfor banen – og venskabet kulminerede for alvor, da de i efteråret 2020 underskrev deres første seniorkontrakt med Randers FC gældende fra sommeren 2021.

- Det var kæmpestort at skrive kontrakt på samme tid. Især når vi har fulgtes ad i det sidste lange stykke tid. Vi er bare rigtig gode venner, vi går i samme klasse og tilbringer meget tid sammen udenfor banen. Det gør bare, at vi opbygger et specielt bånd, fortæller Mads, før Filip supplerer kontant:

- Ja, vi er sammen om alt.

En drengedrøm

Netop kontrakten og den kommende tilværelse som fuldtidsprofessionelle har længe været undervejs for begge spillere. Filip fik allerede sin 3F Superliga-debut i sidste forår i en udekamp mod Hobro – blot to dage efter sin 16-årige fødselsdag, hvilket gjorde ham til den næstyngste spiller i 3F Superligaens historie. Siden har han haft tre indhop, mens han ligeledes kan prale af en flot scoring i 1-3 sejren over Aarhus Fremad i pokalturneringen.

- Det var en drengedrøm at få debut i så tidlig en alder og ret surrealistisk allerede at have scoret. Det håber jeg, at jeg kan bygge videre på, så jeg kan krydre foråret med endnu mere spilletid og mål, beskriver Filip.

Mads har derimod sin 3F Superliga-debut til gode, men til gengæld kan han krydse sin officielle Randers FC-debut af, da han fik spilletid i selvsamme pokalkamp, hvor Filip scorede.

- Ja, for mig var det også en drengedrøm at få debut. Det er tilmed helt vildt fedt allerede at være et forbillede for andre unge mennesker og spillere. Selvom vi er så unge, er vi begyndt at modtage beskeder fra andre, der roser os og spørger os til råds. Det skal vi helt sikkert tage som et kæmpe skulderklap, nikker Mads altså genkendende.

Fremtiden

Det er heller ingen hemmelighed, at der internt i Randers FC er store forventninger til drengene. Selvom fremtidsplanerne hos unge talenter ofte centrerer sig omkring det store udland, har både Filip og Mads dog fødderne solidt plantet på jorden på vanlig randrusiansk manér.

- Selvfølgelig drømmer jeg først og fremmest om at få mere spilletid i Randers FC-trøjen. Simpelthen at få flere og flere kampe, og så krydser jeg fingre for, at noget af spilletiden bliver som startpladser på sigt, fortæller Mads.

- Jeg er enig. Det første mål er at få mere spilletid og så forhåbentlig nogle kampe, hvor jeg starter inde. Så må vi se, hvad fremtiden bringer, forklarer Filip.

Fremtiden bringer i første omgang pladser i 3F Superliga-truppen fra sæsonen 2021-22, da de to unge spillere har skrevet kontrakter med Randers FC.

På længere sigt er fremtiden ifølge deres træner Michael Ravn helt op til vores hovedpersonerne selv at definere.

- Det er helt op til dem selv. Jeg vil ikke sætte en begrænsning i hvert fald. Men der skal arbejdes virkelig hårdt for tingene. Det handler meget om at kunne håndtere de forskellige udfordringer der vil komme på deres vej.

- Først skal de dog forbedre sig på alle parametre. Tempoet stiger for hver dag, der går i fodboldverdenen, så man kan aldrig stille sig tilfreds med sine kompetencer. Skridtet fra ungdom til seniorfodbold er stort, så de kompetencer, de har domineret med på ungdomsniveau, skal videreudvikles for at kunne blive det samme på seniorniveau. Men jeg har enorm tiltro til dem, afslutter ungdomstræneren.

Artiklen er skrevet til Randers FC Magasinet 2021, der udkom i april 2021.