Mød arbejdsgiverne: “Vi tror på, at alle har noget at bidrage med”

08.02.2024 08:36

 Randers FC er ikke kun Superliga-fodbold. Klubben driver også en række sociale initiativer, hvor vi giver især unge mennesker en hjælpende hånd henimod voksenlivet. Et af initiativerne er fritidsjobprojektet Talents of Tomorrow. Her støttes unge mellem 14-17 år, der har brug for et ekstra skub i den rigtige retning, til at finde og fastholde et fritidsjob. En vigtig aktør i den sammenhæng er virksomhederne, der støtter op om indsatsen og ansætter de unge i fritidsjob. Her kan du møde én af disse, Customize ID, og høre hvorfor de vil være med til at gøre en forskel.  

Når de unge deltagere efter endt forløb hos os i Randers FC, skal videre ud at finde et fritidsjob, er der for manges vedkommende tale om det første møde med det danske arbejdsmarked. En positiv oplevelse er altså vigtig for at understøtte de unges mestringsoplevelse samt motivation og derigennem fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor arbejder vi i Talents of Tomorrow målrettet med det gode match mellem ung og arbejdsgiver. Det skal give mening for begge parter: Virksomheden får dækket et behov, og den unge får succesoplevelser og erfaring med i bagagen. 

Customize ID er en af virksomhederne, der har sagt ja til at tage en af vores unge under deres vinger; nemlig 17-årige Marcus, der siden november 2023 har være ansat som ungarbejder i produktionen. Marcus er tidligere deltager på Talents of Tomorrow og har bl.a. brugt forløbet til at blive klogere og mere sikker på sig selv. Således startede han som servicemedarbejder i et supermarked, men måtte efter kort tid erkende at arbejdsopgaverne slet ikke var ham. Nu er han så havnet bag trykmaskinerne hos Customize ID. En arbejdsplads, han beskriver som “et dejligt sted,” hvor han kan være sig selv. 

Ildsjæle, der vil gøre en forskel

Customize ID har mere end 10 års erfaring med profiltøj -og reklame, og som Randers FC-sponsor og samarbejdspartner gav det god mening for dem at give Marcus en chance, da de blev kontaktet af klubbens CSR-afdeling, der i det daglige beskæftiger sig med social ansvarlighed, herunder fritidsjobindsatsen.   

Henrik Kjær, en af de to indehavere af virksomheden, fortæller: “Vi synes, at de unge mennesker skal have den her mulighed, som vi kan levere herude, til at komme lidt i gang, hvis de har nogle udfordringer. Både i kraft af, hvem vi er som personer, men også som virksomhed. Vi lægger gerne matrikel til. Det har vi muligheden for, og så vil vi gerne gøre det.” 

Der er ingen tvivl om, at Henrik og hans makker, Jens Yde, medindehaver og stifter af Customize ID, er to vaskeægte ildsjæle. Udover Talents of Tomorrow, samarbejder virksomheden med Jobcenter Randers og har fem fleksjobbere ansat, en medarbejder fra Projekt RUN, foruden to praktikanter og en medarbejder i et CSR-job.  

“Vi bruger en del ressourcer på det - tidsmæssigt - men det gør vi gerne. Det er en del af dagligdagen her. Fordi vi synes, at det giver mening at kunne gøre en forskel for andre,” siger Jens.  

Og det er ikke kun medarbejderne, der vinder på det: “Marcus er en lille solstråle med masser af selvtillid, så det har været super fedt at få ham ind. Han passer rigtig godt ind i huset her, og gør arbejdet godt”. 

Arbejde kan være vejen til udvikling

Da vi besøger Customize ID, er Marcus i fuld gang i produktionen, hvor en håndfuld trøjer til Randers FCs CSR-afdeling skal trykkes.  

Marcus fortæller selv, at han kæmpede med manglende tro på egne evner, da han startede på forløbet hos Talents of Tomorrow. Her fik han mulighed for at prøve sig selv af i nye rammer. Bl.a. på Randers FCs træningsbane hos virksomheden VPK, hvor han fik øjnene op for, at han havde en masse at bidrage med på en arbejdsplads. Både professionelt og personligt. “Før var jeg virkelig ikke særlig sikker på mig selv, men nu går jeg rundt med hele pakken,” siger han med et glimt i øjet og et stort smil på læben. 

 “Marcus er et mønstereksempel. Man tænker ikke noget over, at der ligger noget bag – han er jo en ungarbejder på lige fod med alle andre. Der bliver ikke taget nogle hensyn. Tværtimod,” fortæller Jens 

Det er tydeligt at mærke, at der er god kemi mellem Marcus og hans to ledere, og der bliver lavet sjov og grint en hel del undervejs i samtalen. “Vi kaster dig under bussen, når vi kan,” griner Henrik i kor med både Jens og Marcus.  

Og det tyder på, at Marcus nu er havnet på rette hylde: “Det er et dejligt sted. Menneskene er dejlige, stedet her, og det vi laver – det kan jeg skide godt lide”. 

For de to virksomhedsindehavere er opskriften på en solstrålehistorie som denne simpel: “Man skal give folk muligheden og behandle dem med respekt”. 

Vil du og din virksomhed være med i kampen for at hjælpe unge tættere på deres mål gennem fritidsjobs? Kontakt Katrine Hauberg Petersen på mail: [email protected] eller mobil: 48 80 98 98 for at høre mere.