Randrusiansk fodboldlinje er Nordens største

Fodboldlinjen Randers kan i år fejre 10-års fødselsdag, idét linjen blev oprettet tilbage i 2009 på Rismølleskolen. Dengang var der tilmeldt 20 elever, både drenge og piger, fra 7. – 9. klasse. Siden da har fodboldlinjen haft decideret vokseværk og tæller i dag 500 elever fra 14 folkeskoler i Randers Kommune. Det er i dag Nordens største fodboldlinje, som påkalder sig opmærksomhed fra udlandet.

Bevægelse og kammeratskab
Én gang om ugen træner eleverne to timer, og træningen foregår dels som morgentræning fra kl. 6.15 – 7.45 og dels som eftermiddagstræning fra kl. 13:30 – 15:00.

Sammen med Tradium, Randers Ungdomsskole og Randers Kommune er Randers FC, som samarbejdspartner, med til hele tiden at udvikle fodboldlinjen. Sidste fredag var Randers FC med til at gøre morgentræningen lidt mere unik for de 90 fremmødte elever fra hhv. Munkholmskolen og Hornbæk Skole på kunstgræsbanerne ved Cepheus Park Randers, da Emil Riis, Mathias Nielsen, Tobias Klysner og Oliver Bundgaard troppede op og trænede med på lige fod med eleverne.

Skolechef i Randers Kommune, Jesper Kousholt, var denne fredag også mødt tidligt op for at observere den populære fodboldlinje, og han fandt konceptet meget inspirerende.

– Jeg tror, det betyder rigtig meget for eleverne, at man kan starte dagen op med fysisk aktivitet, leg og bevægelse. Jeg tænker, det er et unikt kammeratskab, man får, fordi det er jo en anden aktivitet end, hvad man er vant til i hverdagen. Og så tænker jeg bare, at det er et super tilbud. At kunne komme ud på et lækkert anlæg og med besøg fra Superligaspillere, som man kan få lov at træne sammen med. Det er jo ikke ret mange forundt. Så jeg tænker, at det er en kæmpe oplevelse og en super fed aktivitet for eleverne, siger Jesper Kousholt, skolechef i Randers Kommune.

Søren Pedersen, Sportslig og kommerciel direktør i Randers FC, var ligeledes at finde på grønsværen denne fredag morgen for at iagttage fodboldlinjen.

– Det er fedt at se så mange friske drenge og piger, som er kommet op for at spille noget fodbold. Det er rigtig fedt og berigende at se, de hygger sig på den her måde, siger Søren Pedersen.


Et godt samarbejde

Samarbejdet med fodboldlinjen og Randers Kommune giver god mening, da eleverne gennem linjens set-up får masser af bevægelse og læring.

– Samarbejdet med både Randers Kommune og fodboldlinjen er rigtig godt. Vi har også fire Superligaspillere med i dag, som er med for at give noget stemning og gøre det lidt sjovere for eleverne. Forhåbentlig kan vi fra Randers FC give dem nogle oplevelser, som også gør, at de kommer på stadion, når vi spiller vores hjemmekampe. Så det er rigtig fedt, udtaler Søren Pedersen.

John Witting, der er leder af fodboldlinjen, glæder sig over samarbejdet med Randers FC, som bl.a. indebærer, at Superligaspillere træner sammen med linjens elever på de forskellige folkeskoler fire gange årligt.

– Samarbejdet med Randers FC betyder utrolig meget for os, fordi vores elever kommer ud og træner med professionelle spillere, snakker med dem og får taget nogle billeder sammen med dem. Og det betyder også meget for Randers FC, fordi det er jo kommende tilskuere, og de skal jo bygge bro til byens hold og komme ind på stadion sammen med deres forældre. Så det er rigtig godt, fortæller John Witting.

 

Fodboldlinje-konceptet vækker opsigt i udlandet

Fodboldlinjens set-up er stykket sådan sammen, at den kombinerer fodboldtræningen med en juniorleder- eller træneruddannelse. Her uddannes eleverne til at virke som juniorledere i fodboldklubbernes ungdomsafdelinger og bliver undervist i anatomi, fysiologi og skadesforebyggelse samt, hvordan man opbygger træningsprogrammer. Fodboldlinjen kvalificerer dermed elevernes viden og kan potentielt afhjælpe problemet med, at mange fodboldklubber mangler frivillige ledere og trænere.

Netop fodboldlinjens koncept med at kombinere fodboldtræning med en juniorleder- eller træneruddannelse har vakt opsigt i udlandet. Således har fodboldlinjen været inviteret til Sverige for at dele ud af deres gode erfaringer med konceptet, lige såvel som der har været repræsentanter fra den svenske folkeskole på besøg i Randers Kommune for at nærstudere den populære linje. Randers Kommune har også sendt materiale om fodboldlinjens metoder og program ud til venskabsbyer i blandt andet Finland, Norge og Polen.


Fodboldlinjen er for alle

Fodboldlinjen er en breddelinje, hvilket vil sige, at eleverne bliver niveauinddelt fra 5. – 9. klassetrin, så alle får noget ud af træningen.

– Vi er en breddelinje, og det vil sige, at vi har nogen, som er dygtige, nogen som er middel, og så har vi nogen, som skal til at lære at spille fodbold. Vi har plads til alle og rum til alle, og så bliver man niveaudelt, så man får noget ud af træningen. På hver skole er der to og tre trænere, så man kan niveaudele spillerne. Og det er derfor, vi har så mange. Det er fordi, de får noget ud af det, udtaler John Witting og fortsætter:

– Det er fantastisk, at så mange unge mennesker kommer ud kl. 6 om morgenen, spiller fodbold, har det godt med hinanden og lærer noget. Det er rigtig godt, slutter John Witting.

I forbindelse med hjemmekampen mod Lyngby Boldklub på søndag kl. 12 er fodboldlinjens elever og forældre inviteret på stadion. Det er én af de mange goder ved at gå på fodboldlinjen. Der vil desuden være elever fra fodboldlinjen ved alle indgange til kampen på søndag, som deler flyers ud med information om linjen.

 

 

 

 

Skrevet af: Martin Albrechtsen