Randers FC med i fornem europæisk Klub 100

I 2014 satte repræsentanter fra syv europæiske fodboldklubber sig sammen for ganske uformelt at diskutere fodboldens samfundsmæssige og sociale betydning. Det uformelle blev lynhurtigt til konkrete tiltag på områder, der i dag berører tusindvis af mennesker rundt omkring på kontinentet. Tiltag, hvor klubber, der er hinandens indædte modstandere på fodboldbanen, samarbejder om sociale og menneskelige projekter uden for banen til gavn for de mennesker, hvis dagligdag påvirkes af f.eks. fattigdom, flygtningestatus, integration, mental og/eller fysisk sygdom, arbejdsløshed, miljø & klima, social inklusion, bæredygtighed med mere.

De uformelle snakke mellem de to hollandske klubber, NAC Breda og Feyenoord Rotterdam samt engelske Fulham FC og Tottenham Hotspur i forening med KAA Gent (Belgien), Anorthosis (Cypern) og Vålerenga (Norge) førte kort tid efter til dannelsen af det officielle NGO-netværk, The European Football for Development Network, i daglig tale EFDN.

Henover årene voksede EFDN sig støt og roligt større, ikke mindst via partnerskaber med UEFA Foundation for Children, EUs Erasmus+ programmer og en række store uddannelsesinstitutioner, bl.a. Oxford University. Betydningen af EFDNs rolle som bindeled mellem europæiske fodboldklubber – store som små – på det sociale og samfundsmæssige område steg, og i august 2017 besluttede Randers FC sig for som den første danske fodboldklub at søge om medlemskab af EFDN med afsæt i de sociale projekter, som klubben via Randers FC Jobakademi havde iværksat.

I dag, kun godt og vel seks år efter stiftelsen i 2014, har EFDN netop rundet medlemsklub nummer 100. Udover de stiftende medlemmer er også giganter som FC Barcelona, Paris SG og Juventus at finde blandt medlemmerne af EFDN – men det er også små fodboldklubber som Bohemian FC fra Irland, Montrose FC fra Skotland og FC Espoo fra Finland.

– Netop diversiteten i medlemsskaren er det essentielle i EFDN. Uanset om du repræsenterer FC Barcelona eller en af de små klubber som Randers FC bliver dine stemme hørt, og du får mulighed for at deltage i diverse CSR-projekter på lige fod med de ”store” klubber. Som medlem af EFDN i over tre år har vi skabt et godt CSR-netværk rundt omkring i Europa og været med til at placere Randers FC som en af de europæiske fodboldklubber, der påtager sig et stort og socialt ansvar udenfor banen. Og ved at runde medlem nummer 100 kan vi se, at EFDNs betydning er ved at blive en øjenåbner for mange andre fodboldklubber, der gerne vil gøre en forskel udenfor grønsværen, siger Randers FCs administrerende direktør Henrik Jørgensen.

Skrevet af Ib Rasmussen.

Læs mere om EFDN på www.efdn.org

Skrevet af: Randers FC