Nordjyden, der valgte Randers

I en ny serie – holdet bag holdet – går vi tæt på nogle af de medarbejdere i Randers FC, der ikke har fodboldstøvler på…

I Randers FC er det – ligesom i alle andre fodboldklubber – spillerne, trænerne og sportschefen m.v., der er ansigtet udadtil. Det er dem, fansene hepper på, medierne skriver om og TV-kanalerne bruger sendetid på, ligesom det er dem, der sørger for at forsyne os med den ugentlige dosis af enten skuffelse, frustration, glæde eller eufori. Men en fodboldklub er meget mere end dem, og vi før hver hjemmekamp gå tæt på nogle af de medarbejdere, der hver dag, hver uge, hver måned, hele året rundt knokler for at få tingene til at fungere i Randers FC.

Denne gang gælder det Daniel Svane, der er ansat som Randers FC’s fankoordinator.

Mange kan nikke genkendende til, at det ofte er lidt tilfældigt, hvilken udenlandsk fodboldklub man som ganske ung kaster sin fodboldkærlighed på. Det kan være, fordi man har haft en god TV-oplevelse, fordi man faldt for klubdragten, eller måske man ville holde med hadeklubben til ens brors favoritklub. Uanset motiv er det et valg for livet.

Helt så tilfældigt er det normalt ikke, når man skal vælge sit danske favorithold. Her spiller geografien en væsentlig rolle, og man vælger ofte at følge det hold, der er tættest på, hvor man bor. Derfor var valget også oplagt for Daniel Svane, der er født og opvokset i den nordjyske by Brønderslev, hvor stort set alle holder med det nordjyske fodboldflagskib fra AaB.

Regn i Aalborg – sol i Randers

Daniel blev da også planmæssigt taget med til sin første fodboldkamp på Aalborg Stadion som 9-årig. Det var i 1999, hvor AaB havde besøg af AGF. Det pissede ned, det var en dårlig kamp, og oplevelsen gjorde på ingen måde indtryk på Daniel.

Allerede fjorten dage efter blev Daniel slæbt med til endnu en fodboldkamp. Denne gang var det i Randers, hvor hans forældre engang havde boet. De lokale, blåstribede helte i form af Randers Freja tog imod Fredericia. Solen skinnede, og Randers Freja vandt 2-0 i en rigtig god fodboldkamp. Herfra var Daniel ikke tvivl: Hans danske fodboldhold skulle – trods geografien – være fra Randers.

Blev en del af det uofficielle fanmiljø

Nogle år senere – i 2003 – blev Randers FC en realitet, og herfra tog Daniels passion for de lyseblå for alvor fart. Han blev hurtigt en væsentlig del af det uofficielle fanmiljø og har i tidens løb været medlem af fangrupperinger som ”Altivos”, ”Royal Blue” og ”Coffee Crew”.

Han så stort set alle kampe, både hjemme og ude, og var selvfølgelig også til hovedparten af Randers FC’s kampe i Europa i den periode. Han tog eksempelvis turen til Hamburg i Tyskland (og så den legendariske 1-0-sejr over HSV). Han tog også til Elfsborg i Sverige og til Dudelange i Luxembourg. For bare at nævne et par af turene.

Lavede podcast om Randers FC

I 2016 afsluttede Daniel en kandidat i kommunikation på Aalborg Universitet – omgivet af AaB-fans – men passionen for Randers FC levede stærkt videre. Derfor startede han samme år en podcast om Randers FC, kaldet ”Europa Baren”, og kom i den forbindelse i tæt kontakt med klubbens kommunikationschef, Kristian Fredslund Andersen.

– Vi havde en god dialog, og da Randers FC kom til at mangle en fankoordinator, opfordrede Kristian mig til at sende en ansøgning til den daværende direktør, Michael Gravgaard. Det kom der i første omgang ikke noget ud af, men senere kom vi i dialog, og så startede jeg som fankoordinator den 1. april 2017. I første omgang i virksomhedspraktik, men senere i en fastansættelse, fortæller Daniel.

Arbejder på at skabe mere stemning

Jobbet som fankoordinator favner bredt. Der er blandt andet massevis af sparring med fankoordinatorerne i de øvrige superligaklubber, ligesom Daniel også har ansvaret for familieafsnittene, sæsonkortholderne og samarbejdet med moder- og samarbejdsklubberne. Hertil kommer selvfølgelig også arbejdet med at skabe mere stemning på tribunerne, hvilket vægtes meget højt.

– Allerførst vil jeg gerne sige, at jeg har kæmpe respekt for fangrupperingen ”Nordtribunen”, der kommer for at skabe stemning på stadion. Men vi vil selvfølgelig gerne have endnu flere med i den gruppe og dermed skabe en endnu bedre stemning på Cepheus Park Randers. Men det er et langt og sejt træk, der kræver de rigtige ildsjæle. Det er et område, vi arbejder målrettet og intenst på, fortæller Daniel. Her handler det om at bakke op, støtte aktiviteter og have en løbende og tæt dialog med fansene.

– Som klub og fankoordinator skal vi være med til at understøtte deres arbejde, og målet er i første omgang, at ”Nordtribunen” kommer op på cirka 200 fans, der til hver kamp skal skabe en god stemning. Men vi tager ét skridt ad gangen, og vi er ikke den eneste klub, der har udfordringer med at skabe vækst blandt fansene og dermed en bedre stemning, fortæller Daniel.

En omvæltning

Forvandlingen fra at være hardcorefan – der kunne stå i korte ærmer – til en kamp i februar og holde sig varm ved at drikke nogle øl til kampene – til at sidde i et fast job som fankoordinator i Randers FC’s administration, hvor der er travlt med alverdens opgaver på kampdage, har været en stor omvæltning for Daniel.

– Jeg elsker mit job, der er lige så spændende og udfordrende, som jeg på forhånd havde regnet med, men jeg indrømmer da også gerne, at jeg nogle gange godt kan savne bare at være fan. Men alligevel vil jeg på ingen måde bytte, fortæller Daniel, der fortsat ser alle Randers FC’s kampe, både ude og hjemme. Det er en del af hans job at være til alle kampe.

110 kilometer på arbejde

Daniel bor fortsat i Brønderslev, hvilket betyder, at turene til Randers byder på 110 kilometer og 1½ times kørsel to gange om dagen.

Daniel er i øvrigt også formand for fodboldafdelingen i Brønderslev IF, hvor han netop har fået sin første trænerfyring på cv’et, da fodboldafdelingen efter en skuffende sæson valgte at afskedige træneren for førsteholdet, der spiller i Serie 2.

– Der er selvfølgelig en kæmpe forskel på en klub som Brønderslev IF og så Randers FC, men på ét område ligner klubberne alligevel hinanden, nemlig den store indsats fra de frivillige. En fodboldklub appellerer til hjertet hos mange, og det er uvurderligt, hvad frivillige betyder for en fodboldklub. Det gælder både i Brønderslev og i Randers, slutter Daniel, mens solen udenfor langsomt sænker sig over Cepheus Park Randers.

Den samme sol vi kan takke for også skinnede over stadion til en Freja-kamp for 21 år siden. For hvem ved – hvis det dengang havde regnet, havde Daniel måske været AaB-fan i dag, hvilket jo vil være frygteligt for en nordjyde med et stort himmelblåt hjerte…

Skrevet af: Jesper Bøss
Foto: Lars Rønbøg, Getty Images