Målet er sundhed for børnene i Randers Kommune

Sund mad og motion skal blive en del af hundredvis af børns hverdag i Randers Kommune. Det er målet bag et projekt, som Randers FC Fonden står bag. Projektet har netop fået en donation på 244.000 kroner af Salling Fondene gennem Bilka.

Op til 1.200 børn i Randers Kommune skal i løbet af de næste tre år gøres sundere. De skal lære at bevæge sig og spise rigtigt – på de rigtige tidspunkter. De skal have målt deres BMI, og de skal løbe sig til røde kinder, når de tager den berømte og berygtede Cooper-test for at tjekke deres kondition. ’Målet er Sundhed’ er navnet på projektet. Et projekt, som Randers FC Fonden står bag, og som netop har modtaget en donation på 244.000 kroner.

– Vi er meget stolte over at få sådan en donation, og at Salling Fondene og Bilka Randers kan se perspektivet for projektet. Det er lidt lige som at vinde en sejr på fodboldbanen, hvor man slet ikke kan få armene ned. Med den enorme opbakning vi generelt har i området, er vi forpligtet til at give noget tilbage til lokalsamfundet. Det hjælper Salling Fondene og Bilka Randers nu med. Vi er i gang med at detailplanlægge projektet i et tæt samarbejde med Randers Kommunes Børn og Skole Sekretariat, og vi forventer at kunne komme i gang med Målet er Sundhed i begyndelsen af 2021, siger Henrik Jørgensen, der er administrerede direktør i Randers FC og sidder i bestyrelsen for Randers FC Fonden.

Donationen kommer fra Salling Fondene, der via Bilka har doneret i alt 2 millioner kroner til 10 lokale projekter landet over. Projekterne har alle fokus på børn og unges sundhed og trivsel, og i Randers skal op til 400 børn mellem 7 og 13 år årligt have ugentlig undervisning i ernæring og motion med hjemmeopgaver og workshops. ’Målet er Sundhed’-projektet løber over tre år, og alle forløb begyndes og afsluttes med et større sportsevent for alle involverede.

– Vi er meget glade for at kunne støtte lokale projekter over hele landet, som alle fokuserer på børn og unges sundhed og trivsel. Randers FC Fondens ’Målet er sundhed’ er et af de projekter, der får indflydelse på rigtig mange børn og unges sundhed og spisevaner, og derfor er vi glade for at se dem være blandt de 10 projekter, som Bilka har indstillet til at modtage støtte fra os, siger Jens Bjerg Sørensen, Bestyrelsesformand i Salling Fondene.

Det er Bilka Randers, der har indstillet ’Målet er Sundhed’ til at få del i donationerne fra Salling Fondene, og varehuschef Jan Møller er rigtig glad for, at netop Randers FC Fonden blev udvalgt.

– Det glæder mig rigtig meget, at vi kan være med til at gøre noget for byen og byens børn. Børn kan bruge rigtig meget tid foran en computer, og derfor er det vigtigt, at de kommer ud og bevæger sig og får et forhold til madvarer – hvad er godt, og hvad er ikke godt, siger han.

Målet er Sundhed er et pan-europæisk sundhedsprojekt blandt tusindvis af børn og unge, således også i Randers. Projektet løber over 3 år med undervisning i sund ernæring kombineret med fysiske aktiviteter i de deltagende skoler, naturligvis med hensyntagen til Covid 19-situationen. I hvert af de 3 år gennemfører de medvirkende klasser et 20 ugers forløb. I det første år deltager 6. klasserne fra 5 skoler i Randers.

– Det er ikke bare sjovt at være sund, det er også fællesskab, at føle sig godt tilpas og have det godt med sig selv. Det handler om både at spise sundt og ikke mindst vide, hvad sund kost er, have gode vaner i familien og om at bevæge sig. Med ’Målet er Sundhed’ får vi mulighed for at nå ud til rigtig mange børn på vores folkeskoler med en helt anderledes undervisning, hvor vi også i kommunen vil trække på vores forskellige kompetencer fra pædagogik til sundhedsfaglig viden. Vi ser meget frem til samarbejdet med Randers FC, siger skolechef i Randers Kommune Jesper Kousholt

Randers FC’s deltagelse i ’Målet er Sundhed ’– hvis engelske titel er ’Scoring for Health’ – er opstået gennem vores medlemskab af European Football for Development Network, EFDN, der er et CSR-samarbejde mellem knap 100 europæiske fodboldklubber, bl.a. FC Barcelona, Juventus, Real Madrid, mens også mindre som for eksempel Randers FC. Fælles for medlemskabet er, at alle klubber arbejder helhjertet på at gøre en social forskel i deres respektive nærområder.

’Scoring for Health’ udføres i et samarbejde mellem ni EFDN-klubber. Udover Randers FC drejer det sig om Werder Bremen (Tyskland), Feyenoord (Holland), Ferencvaros (Ungarn), FC Emmen (Holland), Greenock Morton (Skotland), Club Brügge (Belgien), Montrose (Skotland) samt det portugisiske fodboldforbund som repræsentant for fodboldklubberne i Portugal.

På billedet ses fra venstre:
Jesper Kousholt, Skolechef i Randers Kommune
Jan Møller, Varehuschef i Bilka Randers
Henrik Jørgensen, direktør i Randers FC samt bestyrelsesmedlem i Randers FC Fonden

Skrevet af: Kristian Fredslund
Foto: Kristian Fredslund, Randers FC