Faur-rig medarbejder og fan!

I denne serie – holdet bag holdet – går vi tæt på nogle af de medarbejdere i Randers FC, der ikke har fodboldstøvler på…

I Randers FC er det – ligesom i alle andre fodboldklubber – spillerne, trænerne og sportschefen m.v., der er ansigtet udadtil. Det er dem, fansene hepper på, medierne skriver om og TV-kanalerne bruger sendetid på, ligesom det er dem, der sørger for at forsyne os med den ugentlige dosis af enten skuffelse, frustration, glæde eller eufori. Men en fodboldklub er meget mere end dem, og vi vil her i kampprogrammet gå tæt på nogle af de medarbejdere, der hver dag, hver uge, hver måned, hele året rundt knokler for at få tingene til at fungere i Randers FC.

Denne gang gælder det Jan Faurskov, der er match- og loungekoordinator, krydret med titlen som klubbens altmuligmand.

Rødder i Randers KFUM

Jan er sådan en type person, der bare ikke kan lade være… Du ved… ham, der altid har en god idé, altid arrangerer, altid sætter i gang, altid har en god løsning på det praktiske problem, og ikke mindst ham, der altid har elsket byens fodboldhold. Sidstnævnte altid som fan, og siden 2007 også som ansat i Randers FC.

– Efter et sygdomsforløb startede jeg i praktik i Randers FC i 2006 med henblik på at blive afklaret og finde ud af, hvor mange timer jeg kunne arbejde. Efter praktikforløbet fik jeg tilbudt et fleksjob i Randers FC, og her har jeg så været lige siden, hvilket jeg er fantastisk glad for.

– Det er jo en drøm at arbejde i en fodboldklub, og særligt i den klub, man altid har holdt med. Det betyder jo, at man altid har hjertet med i arbejdet, fortæller Jan, hvis fodboldmæssige rødder er i moderklubben Randers KFUM, hvor han har spillet og siden var fodboldtræner i mere end 20 år. Siden har han også været træner i en anden moderklub, nemlig Hornbæk SF.

– Jeg stoppede selv med at spille fodbold som 17-årig, hvor jeg fik en blodprop i en kamp mod Randers Freja. Det viste sig efterfølgende, at jeg genetisk er disponeret for blodpropper, hvilket har været en del af mit sygdomsforløb. Jeg har sidenhen haft otte blodpropper. Det er derfor, at jeg har et fleksjob og ikke arbejder på fuld tid, fortæller Jan.

Godt gang i Randers FC Konference

Jan er Randers FC’s  altmuligmand, mens den officielle titel lyder på match- og loungekoordinator. På kampdage betyder det kort fortalt klargøring til kamp og på hverdage opstilling og klargøring til de mange møder, arrangementer og konferencer, der afholdes på Cepheus Park Randers i ugens løb.

– Konferencedelen i Randers FC er kommet til at fylde mere og mere, og i dag har vi i gennemsnit mellem 15 og 25 arrangementer om ugen. De seneste tre måneder har vi hver måned sat omsætningsrekord, så det er et område i flot vækst. Det skyldes ikke mindst, at vi har byens og områdets bedste faciliteter til alle typer af møder og konferencer, og det har erhvervslivet for alvor fået øje på, fortæller Jan.

Når der er hjemmekampe på Cepheus Park Randers, møder Jan klokken otte eller klokken ni om morgenen, afhængigt af kamptidspunkt, og så står den ellers på klargøring til kamp. Det være sig opstilling i lounge og foyer, opsætning af skilte, bannere og aktion på alt det uforudsete, som hvis opvaskemaskinen skulle gå i stykker eller brandalarmen skulle gå i gang. Der sker altid noget uventet, og her er det godt med én som Jan, der altid kan finde en løsning.

Praktikanterne

En anden væsentlig opgave for Jan er, at han er kontaktperson for mange af de praktikanter, der starter i klubben med henblik på at komme tilbage på arbejdsmarkedet, hvilket er en del af Randers FCs fokus på at tage et socialt ansvar og hjælpe nogle mennesker, der har det svært.

– Lige nu har vi syv praktikanter i Randers FC, som vi hjælper med at komme på rette kurs og tilbage på arbejdsmarkedet. Derudover har vi også minipraktikanterne, hvor vi i godt og vel et års tid har haft fire elever, heraf tre med autisme og én med Downs syndrom, i minipraktik.

– Jeg har ansvaret for praktikanterne og er deres kontaktperson, og det er virkelig en opgave, som jeg får et kick af. Det er fantastisk, at Randers FC har valgt at tage et socialt ansvar, og det er jeg glad for at være en del af, fortæller Jan.

Arrangerer bus til udekampe

Som man kan fornemme, har Jan en travl hverdag i Randers FC – en travlhed, der som regel fortsætter i weekenden, hvor der enten er hjemmekamp med arbejde til følge eller en tur på udebane, hvor Jan ofte arrangerer en bustur for fans på egen hånd.

– Jeg elsker kampdage. Når vi spiller hjemmekamp, er det en tætpakket arbejdsdag, men jeg nyder det alligevel. Bare det at gå rundt og snakke med forskellige, herunder de mange frivillige, der hjælper til. Der er en særlig stemning og sammenhold omkring en hjemmekamp.

– Mine arbejdsopgaver betyder godt nok, at jeg ikke får set hele kampen, men det har jeg vænnet mig til, fortæller Jan, der så til gengæld har fuldt fokus, når han tager til en udekamp. Her fylder han ofte en bus med gode venner og Randers FC-fans – simpelthen fordi han ikke kan lade være.

– Den er kendt som Faur-bussen, og jeg arrangerer den, fordi det både er hyggeligt og sjovt, og så kan jeg, modsat til hjemmekampene, jo stå og synge, drikke en øl og være rigtig fan. Det nyder jeg meget, fortæller Jan, der inden han startede med at arbejde i Randers FC var med til at starte den daværende supportergruppe for Randers FC, Royal Blue. Derfor har han også et blødt punkt for supporterkulturen i klubben, hvor han fornemmer, at tingene igen er godt på vej i den rigtige retning.

Stor respekt for supporterne

– Rom blev ikke bygget på én dag, men vi er ved at få fat i supporterne igen. Det skyldes ikke mindst, at klubben har været både opsøgende og udadvendt i bestræbelserne på at motivere nogle flere fans og skabe de optimale rammer for at få supporterkulturen til at spire. Jeg kan klart fornemme, at pilen peger i den rigtige retning, og at stemningen er meget positiv.

– Nordtribunen er ved at få godt fat, og jeg har stor respekt for det arbejde, der ydes af supporterne, lyder det fra Jan, der tydeligt husker sin største Randers FC-oplevelse på tribunerne. Det var ude mod tyrkiske Fenerbahce, hvor Randers FC i Europa League leverede en fornem indsats foran 45.000 ellevilde supportere. Randers FC kom foran 1-0 på en Djiby Fall-scoring men måtte i sidste ende se sig slået med 1-2.

Håndbold-træner og igangsætter

Når Jan ikke er på arbejde i Randers FC, bruger han rigtig megen tid som håndboldtræner. Både for Randers KFUMs damehold i serie-1 og for et pigehold hos IF Alliancen, hvor døtrene Emilie på 4 år og Josefine på 6 år spiller. Derudover har Jan datteren Katrine på 18 år, der også spiller håndbold.

– Jeg kan godt lide at træne i håndbold, fordi du har pænt stor indflydelse på det, der sker på banen, fortæller Jan, der bor i Fårup sammen med kæresten Anja, der, siden hun mødte Jan, selvfølgelig er startet som frivillig i Randers FC.

Ellers bruger Jan rigtig megen tid på at arrangere busture til andet end fodbold og på at arrangere billardturneringer, fællesspisninger på kroen i Fårup eller noget helt andet. Han kan simpelthen ikke lade være. Og skal der kobles af fra det hele, er det en tur afsted med fiskestangen…

Sådan kunne man blive ved. Jan er sådan en type…

Faur-rig… Som medarbejder og som fan…

Skrevet af: Jesper Bøss