Björn faldt pladask for Danmark

Randers FC hentede en enkelt mand i vinterens transfervindue i form af 30-årige Björn Kopplin. En hårdtarbejdende tysk forsvarsspiller, der tidligere har trukket Bayern Münchens legendariske trøje over hovedet og spillet foran godt 76.000 tilskuere på det olympiske stadion i Berlin. Han elsker også dansk smørrebrød, den danske natur, at se danske fodboldkampe live, og så har han såmænd en mor, der er Team Manager i en tysk fodboldklub.

Björn Kopplin startede med at spille fodbold som lille knægt i favoritklubben FC Union Berlin, og allerede som 15-årig blev hans talent spottet af storklubben Bayern München, hvor han efter et par år i ungdomsrækkerne slog sine folder på et stjernespækket reservehold, ligesom han også nåede at være indlemmet i førsteholdstruppen til et par Champions League-kampe.

Til prøvetræning med ultrakort varsel

Efter sammenlagt fem år i Bayern skiftede han til VfL Bochum, derefter tilbage til barndomsklubben FC Union Berlin og senere SC Preussen Münster. Men så var det også slut med tysk fodbold. I 2017 skrev Björn under på en kontrakt med Hobro IK.

– På det tidspunkt havde jeg gået et halvt år uden kontrakt, og så fik jeg en opringning fra min agent om, at jeg kunne komme til prøvetræning i Hobro. Jeg kan huske, at han ringede klokken cirka 12, og allerede to timer senere satte jeg mig ind i bilen for at køre mod Danmark. Jeg var i Hobro sent om aftenen, og der var prøvetræning tidligt næste dag. Det gik godt, og jeg underskrev en kontrakt med klubben, fortæller Björn. På det tidspunkt havde Hobro Thomas Thomasberg som cheftræner.

– Det var lidt et sats, for jeg kendte stort set ikke noget til dansk fodbold og havde aldrig set en dansk fodboldkamp. Hverken live eller på tv. Men allerede et par dage efter at jeg var kommet til Hobro, kørte jeg ned og så Randers FC mod AGF. Jeg syntes, der var en fed stemning til kampen, så det var et meget positivt første indtryk af dansk fodbold, husker Björn.

Efter godt halvandet succesfulde år hos Hobro IK, hvor det blev til både oprykning og et solidt comeback til Superligaen, skiftede Björn på en fri transfer til Brøndby IF. Her fik han hurtigt debut, ude mod Randers FC, men efterfølgende blev det desværre ikke til vanvittig meget spilletid. Derfor var han ikke i tvivl, da Randers FC – nu med Thomas Thomasberg ved roret – kom på banen med et tilbud.

Gensyn med Thomasberg

– Jeg havde haft et godt samarbejde med Thomas i Hobro, så selvom der var flere muligheder i spil, var jeg slet ikke i tvivl, da Randers FC meldte sig på banen, fortæller Björn. En aftale, der allerede kom på plads tilbage i oktober måned sidste år, gældende fra dette forår. Björn underskrev en 2½-årig kontrakt med Randers FC.

– Jeg har fået et fantastisk indtryk af klubben. Både alle frivillige, administrationen, mine nye holdkammerater og faciliteterne. Samtidig har det også overrasket mig positivt, at Randers FC tager et socialt ansvar og blandt andet har handicappede til at hjælpe med opgaver i klubben. Det synes jeg er stort og beundringsværdigt, lyder det fra Björn.

Elsker Danmark

Selvom skiftet til dansk fodbold kom pludseligt og overraskende for Björn selv, er han blevet ovenud glad for Danmark og dansk kultur. Sammen med hustruen Hanna og hunden Freya bor de i Over Hornbæk.

– Der er rigtig meget ved Danmark, som vi godt kan lide. Ikke mindst menneskene, måden at være sammen på, hyggen, den smukke natur, fjordene, vandet og så selvfølgelig dansk smørrebrød, smiler Björn, der, kort efter skiftet til Hobro IK i 2017, blev gift med Hanna. I Hobro Kirke.

– Jeg er også begyndt at gå til sprogundervisning i dansk, og så elsker vi ellers bare at tage rundt og se en masse af Danmark. Vi ser også rigtig meget fodbold, når jeg ikke selv spiller.

– Vi kører ofte til andre superligakampe rundt omkring i landet, og da vi boede i København, kunne vi også finde på at tage over for at se Malmö FF spille. Vi elsker at se fodbold live. Ja, det er nok mest mig, men Hanna elsker mig jo, så hun tager med, lyder det med et kærligt smil fra Björn.

Mor er Team Manager i den tyske hjerteklub

Björns store begejstring for fodbold har han ikke fra fremmede. Hans mor arbejder således som Team Manager i FC Union Berlin, så fodbold fylder meget i familien.

– Ja, jeg har en meget fodboldpassioneret mor. Hun arbejder i min tyske hjerteklub, FC Union Berlin, hvor jeg startede med at spille fodbold, og senere har klubben da også givet mig nogle af mine største oplevelser på fodboldbanen, blandt andet et lokalopgør mod Hertha Berlin foran 76.000 tilskuere på det olympiske stadion.

Alsidighed

Björn Kopplin fik sin Randers FC-debut i søndagens flotte 3-0-sejr i Aalborg, da han på en lidt uvant plads kom ind og erstattede Saba Lobjanidze små ti minutter før tid. Hans normale plads er ellers i forsvaret, men her er konkurrencen p.t. knivskarp, hvilket søndagens sejr i Aalborg også understregede.

Udover sin erfaring, hurtighed, arbejdsomhed og altid seriøse indstilling udmærker Björn sig ved, at han kan spille i både højre og venstre side af forsvaret – og som i søndags som indhopper helt fremme – så ham skal vi nok få at se i foråret…

Kom og hep på Björn og resten af Randers FC-holdet til forårets første hjemmekamp på Cepheus Park Randers. Det er på søndag kl. 16.00 mod F.C. København.
Køb din billet (eller dit sæsonkortabonnement) her.

Skrevet af: Jesper Bøss
Foto: Foto: www.jakoblerche.dk