Organisation   Aktionær   Strategi   Historie   Stillinger   Samarbejde   Jobakademi   BONUSKORT   
 
HISTORIE

Den 1. januar 2003 var Randers FC klar til at tørne ud i dansk fodbold som en overbygning bestående af de seks randrusianske fodboldklubber Randers Sportsklub Freja, Dronningborg Boldklub, Kristrup Boldklub, Vorup Frederiksberg Boldklub, Hornbæk Sports Forening og Randers KFUM.

Randers FC A/S driver i dag fodboldforretningen baseret på Randers Sportsklub Frejas licens til at drive professionel fodbold i Danmark.

I den første halvsæson (2002/2003) som nystiftet klub sluttede Randers FC på fjerdepladsen i Viasat Sport Divisionen med 51 point. Den tidligere landsholdsspiller og anfører på det danske landshold, der vandt EM i fodbold i 1992, Lars Olsen, var klubbens første træner. Det var han også i 2003/2004-sæsonen, hvor det blev til en andenplads med 66 point og dermed oprykning til landets bedste række, der dengang hed SAS Ligaen.


Lars Olsen (tv) var Randers FCs første træner. Her ses han sammen med en anden af klubbens koryfærer, den tidligere midtbanespiller Jesper Thygesen.

Med kun 24 point i 2004/2005-sæsonen i SAS Ligaen endte Randers FC på en nedrykningsplads, men i 2005/2006-sæsonen tog Randers FC revanche. Stadig med Lars Olsen som træner sikrede klubben sig igen oprykning til SAS Ligaen med 61 point, og desuden vandt Randers FC den danske Landspokalturnering (Ekstra Bladet Cup) med en 1-0 sejr over Esbjerg i finalen i Parken den 11. maj 2006.

I SAS Ligaen 2006/2007 opnåede Randers FC en ottendeplads med 38 point samt store oplevelser i UEFA Cup’en. Klubben mødte IA Akranes fra Island, FBK Kaunas fra Litauen inden storklubben SC Fenerbahce fra Tyrkiet blev endestationen for det europæiske eventyr.


Randers FCs triumf i Ekstra Bladet Cup den 11. maj 2006 banede vejen for klubbens første deltagelse i  UEFA Cup'en.
Her er et billede fra finalen mod Esbjerg, hvor 8.000 orangeklædte Randers FC-tilhængere havde taget turen til Parken.


Sæsonen 2007/2008 blev den dengang hidtil bedste i klubbens historie med en sjetteplads i SAS Ligaen. Den tidligere engelske landsholdsanfører Colin Todd overtog cheftrænerposten efter fire-et-halvt fantastiske år med Lars Olsen. Colin Todd kom til Randers FC efter en karriere som spiller i bl.a. Derby County og Everton samt manager i klubber som Bolton Wanderers og Middlesbrough med flere.


Colin Todd (i forggrunden) ses her i samtale med en anden legendarisk skikkelse i Randers FC, den tidligere landsholds-
spiller Stig Tøfting, der var både spiller og assistenttræner i Randers FC.

Den placering blev dog overgået allerede i 2008/2009-sæsonen, hvor det blev til en flot femteplads i SAS Ligaen og tillige en kvalifikation til Europa League (tidligere UEFA Cup) via den såkaldte Fair Play konkurrence. Ved årskiftet overtog den tidligere danske landsholdsspiller og EM-vinder fra 1992, John "Faxe" Jensen, trænergerningen efter Colin Todd. "Faxe" førte Randers FC frem til Europa League-kampe mod bl.a. Hamburger SV og en meriterende 1-0 sejr på Nordbank Arena. Desværre udeblev resultaterne i den første del af SAS Ligaen 2009/2010, hvor pointene udeblev i katastrofal grad.


John "Faxe" var med til at sikre Randers FC en femteplads i 2008/2009-sæsonen. Desværre for ham og klubben blev den
efterfølgende sæson ramt af en forfærdelig start.

Alligevel blev sæsonen 2009/2010 en af de mest spændende og dramatiske i klubbens historie. Efter en forfærdelig start med blot to point efter de første 11 spillerunder overtog den erfarne Ove Christensen cheftrænerstolen i begyndelsen af oktober 2009 fra John "Faxe". Pointhøsten blev forbedret i resten af efterårssæsonen, men ved vinterpausen lå Randers FC på en næstsidsteplads og blev af alle betegnet som en stensikker nedrykker med 13 point op til en placering over stregen. Men miraklet indtraf i forårssæsonens 15 kampe, hvor det blev til ni sejre, fem uafgjorte kampe og kun et enkelt nederlag - og på den allersidste spillerunde reddede Randers FC tilværelsen i SAS Ligaen efter en imponerende præstation, der gav genlyd over hele landet.


Randers FCs største triumf var pokalsejren i 2006 - men den klart største præstation var i 2009/2010-sæsonen, da det
lykkedes Ove Christensen at føre klubben fra en håbløs tilværelse på nedrykningspladserne til redning. En præstation,
der bl.a. indbragte ham titlen som Årets Træner 2010 i dansk fodbold.

Hvad der blev et eventyr i 2009/2010-sæsonen blev noget nær det stik modsatte i 2010/2011-sæsonen. Den begyndte egentlig godt med fire point mod de formodede tophold Brøndby og OB, men siden hen blev pointhøsten knap så prangende. Ikke fordi Randers FC tabte mange kampe i løbet af sæsonen - men til gengæld blev der spillet alt for ofte uafgjort, hvilket desværre ikke battede i den sidste ende, da regnskabet skulle gøres endeligt op.

Kampen om nedrykningen fra Superligaen blev en af de meste spændende nogensinde. Inden sidste spillerunde var der end ikke udpeget en af de to nedrykkere - og faktisk skulle man helt hen i den afsluttende rundes allersidste spilleminut, før de to nedrykkere blev fundet. Og Randers FC var en af dem. I det 89. minut førte Randers FC 2-1 hjemme over Esbjerg, mens FCK var foran 2-0 mod AaB. Denne stilling betød, at de to nedrykkere var Esbjerg og AaB.

Men en sidsteminuts udligning af Esbjerg vendte op og ned på det hele - og for første siden 2005/2006-sæsonen skulle Randers FC nu affinde sig med kun at være i den næstbedste række i dansk fodbold.

Sæsonen bød i øvrigt også på en "langfart" i Ekstra Bladet Cup. Men her blev semifinalen endestationen, da FCN - de senere vinder af pokalturneringen - vandt sammenlagt 1-0 over de to opgør. Kort tid efter blev cheftræner Ove Christensen afskediget og afløst af den hidtidige assistenttræner Peter Elstrup, der fik assistance af Allan Kuhn. Men de to trænere kunne desværre ikke forhindre nedrykningen til 1. division - i bogstaveligste forstand i sæsonens sidste af i alt 2.970 spilleminutter!


Trods to scoringer af Jonas Kamper id en afsluttende hjemmekamp mod Esbjerg - bl.a. dette til 1-0 - lykkedes det ikke for
Randers FC at redde eksistensen i Superligaen 2010/2011.

Efter nedrykningen til 1. division havde Randers FC ambitioner om at rykke tilbage til Superligaen i ét hug - og det lykkedes, om end det spillemæssigt ikke var imponerende. Under mottoet "OPbakning, OPbygning og OPrykning" fik Randers FC dog tilkæmpet sig så tilstrækkeligt med point, at cheftræner Michael Hemmingsen og assistenttræner Joakim Mattsson kunne sikre oprykningen i tredjesidste spillerunde.


Nedrykningen til 1. division betød bl.a., at Randers FC skulle møde Hobro IK (her med den tidligere Randers
FC-spiller Jonas Damborg på holdet) i et vaskeægte lokalopgør.


Trods opfyldelsen af målsætningen om en lynhurtig returbillet til Superligaen blev Michael Hemmingsen afskediget i løbet af sommerpausen og aflæst af en god, gammel kending, nemlig englænderen Colin Todd, der skulle stå i spidsen for Randers FC i 2012/2013-sæsonen i Superligaen.


Hjemmekampen mod de danske mestre fra FC Nordsjælland den 21. april 2013 blev samtidig officielt mar-
keret som klubbens 10 års jubilæumsdag, og blandt mange tiltag optrådte holdet i til lejligheden specialde-
signede trøjer fra Warrior.


Sæsonen 2012/2013 markerede samtidig Randers FCs 10 års jubilæum - og hvilken sæson og hvilket jubilæum, det blev til! Randers FC indledte med en 1-6 afklapsning mod SønderjyskE, men sluttede af som finaledeltager i DBU Pokalen og på tredjepladsen i Superligaen med rekordstore 52 point.


Over 27.000 tilskuere - heraf de 10.000 fra Randers - dannede en fantatsisk ramme om sæsonens pokalfinale,
der desværre endte med revanche til Esbjer fB med de samme cifre som i 2006; 1-0.


Profetierne var ellers klare og utvetydige efter det store nederlag i sæsonåbneren. Randers FC blev forhåndsdømt som den mest sikre nedrykker, men det fik spillerne og trænerstaben vendt op og ned på, hvor det blev til sølvmedaljer i DBU pokalen og bronzemedaljer i Superligaen og dermed også deltagelse i Europa League for fjerde gang på blot 10 år - i sig selv en fantastisk præstation.


De historiske bronzemedaljer blev overrakt efter sæsonens sidste kamp, der endte 2-2 på udebane mod AaB.

De første 18 spillerunder i sæson 2013/2014 blev en af de mest jævnbyrdige efterårssæsoner i Superligaens historie. Som et udtryk for jævnbyrdigheden lå Randers FC placeret på en 10. plads inden den sidste kamp før vinterpausen - den kamp blev vundet med 1-0 over Esbjerg på en overtidsscoring af Jonas Borring, hvilket bragte Randers FC på en 5. plads, hvorfra der kunne overvintres!

Forårssæsonen blev heller ikke mindre spændende. Mange klubber var næsten helt frem til den afsluttende spillerunde involveret i nedrykningsdramaet, inklusiv Randers FC. Men da regnskabet skulle gøres op sluttede Randers FC på en syvendeplads med stort set lige så mange point til bunden som til toppen.

Sæsonen 2013/2014 blev også på et par andre punkter noget anderledes, end man havde været vant til. I foråret 2014 måtte Randers FC således undvære cheftræner Colin Todd, der skulle gennemgå en tre-dobbelt bypass operation. Heldigvis kom englænderen tilbage igen i fuldt vigør, og kunne varetage sin tjans ved sidelinjen i det meste af foråret.


Colin Todd måtte igennem en hjerteoperation i foråret 2014.

Sæsonen 2013/2014 bød også på et gennembrud for mange af klubbens egne talenter. Spillere som Mads Fenger, Nicolai Brock-Madsen, Nicolai Poulsen, Kasper Fisker og Kasper Junker var alle en mere eller mindre fast bestanddel af Superliga-holdet - og det ligger fast, at udover sidstnævnte skal også Mikkel Kallesøe og Edgar Babayan indtræde i Superligatruppen, når 2014/2015-sæsonen indledes.


Nicolai Brock-Madsen er opfostret i Randers FC - og det unge angrebstalent scorer her i sæsonens sidste
kamp, hjemme mod FC Vestsjælland. 


Første halvdel af 2014/2015-sæsonen blev pointmæssigt den bedste i klubbens godt og vel 10-årige historie. De 17 efterårskampe resulterede i rekordstore 31 point, hvilket placerede Randers FC på en tredjeplads i Superligaen, inden sæsonen skulle genoptages til foråret. En væsentlig del af forklaringen på det flotte efterår var helt klart, at Randers FC præsterede et "clean sheat" i ikke færre end 10 af de 17 kampe. Den nyindkøbte svenske målmand Karl-Johan "Kalle" Johnsson var fremragende mellem stængerne og blev da også efterfølgende kåret som efterårets bedste målmand i Superligaen.


Kalle Johnsson leverede fremragende præstationer i Randers FC-målet i efteråret 2014.

Randers FC fortsatte de gode takter i forårets Superliga, der samlet bød på 52 point, altså en tangering af pointrekorden fra 2012/2013-sæsonen. Det blev til en flot fjerdeplads i slutstillingen, og derfor skulle Randers FC endnu en gang spille europæisk fodbold i form af kvalifikationsspil til Europa League. På landsholdsfronten markerede Randers FC sig også flot, bl.a. deltog Elmar Bjarnason og Ömmi Kristinsson i Islands flotte gruppespil til EM i Frankrig 2016. De to unge angribere, Nicolai Brock-Madsen og Mikael Ishak blev ligeledes udtaget til henholdsvis det danske og det svenske U21 landshold, der skulle deltage ved EM i Tjekkiet i sommeren 2015.


Forårets sidste kamp mod Brøndby IF markerede også en overgang fra Warrior til Puma som ny tøjleve-
randør i Randers FC.


Sæsonen 2015/2016 markerede sig ved, at Randers FC indfriede målsætningen om en placering i Top 6 ved at slutte på netop sjettepladsen efter en sæson, hvor det resultatmæssigt svingede meget. I DBU Pokalen nåede Randers FC til kvartfinalen, hvor det blev til et nederlag efter forlænget spilletid til de senere vindere fra FC København. Sæsonen var også den sidste med Colin Todd som cheftræner efter 5½ år i klubben over to perioder. Islændingen Ólafur Kristjánsson blev ansat til at overtage posten efter Colin Todd.


8.541 tilskuere overværede Randers FCs 3-1 sejr over Esbjerg i 2015/2016-sæsonens - og Colin Todds -
sidste kamp. Foto: Getty.


--

Er du interesseret i at læse om tallene bag historien, så se de historiske statistikker ved at klikke her.

 


Randers FC
Lørdag
05/11 2016 16:00

FC Nordsjælland
Get Adobe Flash player